.titleBar { margin-bottom: 5px!important; }

Outgoing call

Dieses Thema im Forum "FRITZ!Box Fon: Telefonie" wurde erstellt von kandy, 11 März 2005.

  1. kandy

    kandy Neuer User

    Registriert seit:
    19 Feb. 2005
    Beiträge:
    61
    Zustimmungen:
    0
    Punkte für Erfolge:
    0
    I have an Fritz!box ATA, I am able to receive the call throw my telephone providere by internet but I do not know how to make the outgoing calls.
    I need to specify some rules?
    I do not know german.

    Thank you

    p.s.
    I went under
    Telefonie -> Wahlregeln
    and I put
    Rufnummernbereich Verbindung
    9 myprovider

    and I dial 9numeber
    but does not work
     
  2. haveaniceday

    haveaniceday Aktives Mitglied

    Registriert seit:
    14 Okt. 2004
    Beiträge:
    1,305
    Zustimmungen:
    0
    Punkte für Erfolge:
    0
    Hi kandy,

    I expect you already registered your VoIP-numbers at the menu "Telefonie" => Internettelefonie.

    You can set the default dial to VoIP at the menu "Telefonie" => "Nebenstellen"
    ( Festnetz => land-based numbers )
    ( Internet => Internet numbers )

    The attached picture shows the setting for "VoIP as default".

    You can choose e.g. the second line "Festnetz analog" ( so land based line ) by dialing
    "*2#" first. "Internet 052546*" my second VoIP provider can be chosen by "*3#"

    You can chose dialing rules for number ranges by :
    Telefonie => Wahlregeln ( dial rules ) => Rufnummernbereich ( number range ) => Verbindung ( connection ) + selection of " Festnetz" ( land based line ), "Internet", sperren ( bared).

    I hope this information helps.

    Haveaniceday
     

    Anhänge:

  3. kandy

    kandy Neuer User

    Registriert seit:
    19 Feb. 2005
    Beiträge:
    61
    Zustimmungen:
    0
    Punkte für Erfolge:
    0
    The problem was the provider I can receive call using messagenet.it but for some reason I am not able to do. Probably because messagenet use a port 5061 instead the 5060.
    I tried an other provider and everything is working.

    Thank you for your help
     
  4. haveaniceday

    haveaniceday Aktives Mitglied

    Registriert seit:
    14 Okt. 2004
    Beiträge:
    1,305
    Zustimmungen:
    0
    Punkte für Erfolge:
    0
    Hi Kandy,

    I am nit sure if you can change the outgoing port.
    May be somebody else knows ?

    Best regards,

    Haveaniceday

    PS: I can translate the answers. If somebody just likes to write in german.
     
  5. olistudent

    olistudent IPPF-Urgestein

    Registriert seit:
    19 Okt. 2004
    Beiträge:
    14,756
    Zustimmungen:
    2
    Punkte für Erfolge:
    0
    Beruf:
    Softwareentwickler
    Ort:
    Kaiserslautern
    Hi.
    Vielleicht so:
    Code:
    ~ # voipd -?
    usage: voipd voipd [options]
    options:
      -?                 - print this help
      -f                 - run in forground. (NOTSET)
      -s                 - stop daemon. (NOTSET)
      -p STRING          - Pidfile. ("/var/run/voipd.pid")
      -v INTEGER         - osip2 debug. (0)
      -i INTEGER         - deprecated. (1)
      -M STRING          - log memory debug to .... (NULL)
      -C                 - capi trace. (NOTSET)
      -N                 - no higher priority. (NOTSET)
      -P INTEGER         - SIP source port. (5060)
      -R                 - tell voipd to register now. (NOTSET)
      -w INTEGER         - set WLAN bridge limit while RTP (packets/s; 0:no-limit).(300)
      -1                 - 1 connection per useragent. (NOTSET)
      -2                 - not longer used. (NOTSET)
      -D STRING          - switch debug logs on. (NULL)
    ~ #
    MfG Oliver
     
  6. kandy

    kandy Neuer User

    Registriert seit:
    19 Feb. 2005
    Beiträge:
    61
    Zustimmungen:
    0
    Punkte für Erfolge:
    0
    Here is part of voipd log

    Code:
    voipd: startup (AVM FRITZ!Box Fon ata 11.03.37 AVM SIP v1.05.20 Jan 20 2005 14:50:36)
    voipd: using capi controller 4
    voipd: brutto speed 1120/160
    config: VAD off/10000, PLC off, HandleCAPIUnderrun on, Jitter (auto on, 50 ms, 0 packets), tx packet size 0 ms
    voipd: 0: [email]530XXXX@sip.messagenet.it[/email] configured
    voipd: 1: [email]458X@sip.mytcom.it[/email] configured
    voipd: 2 useragents configured
    voipd: INFO led: off (value=0)
    voipd: priority is -20
    voipd: connstatus 0 -> 5
    voipd: dns: _sip._udp.sip.messagenet.it: query
    voipd: dns: _sip._udp.sip.mytcom.it: query
    voipd: dns; _sip._udp.sip.messagenet.it: not found
    voipd: >>> Request: REGISTER sip:sip.messagenet.it
    voipd: dns; _sip._udp.sip.mytcom.it: not found
    voipd: dns: sip.messagenet.it: query
    voipd: >>> Request: REGISTER sip:sip.mytcom.it
    voipd: dns: sip.mytcom.it: query
    voipd: dns: sip.messagenet.it: 212.97.59.76 ttl=25985 from 62.211.69.150.
    voipd: dns: sip.mytcom.it: 217.72.105.31 ttl=900 from 62.211.69.150.
    voipd: <<< Status: 407 Proxy Authentication Required
    voipd: ip address changed 192.168.254.150 -> 80.11X.XXX.XXX
    voipd: 530XXXX: my address 80.11X.XXX.XXX:5060
    voipd: >>> Request: REGISTER sip:sip.messagenet.it
    voipd: <<< Status: 100 Trying
    voipd: ip address changed 192.168.254.150 -> 80.11X.XXX.XXX
    voipd: 458XXX: my address 80.11X.XXX.XXX:5060
    voipd: <<< Status: 401 Unauthorized
    voipd: >>> Request: REGISTER sip:sip.mytcom.it
    voipd: <<< Status: 200 OK
    voipd: sip:530XXXX@80.11X.XXX.XXX: REGISTER complete (next in 1620 seconds)
    voipd: <<< Status: 100 Trying
    voipd: <<< Status: 200 OK
    voipd: sip:458010@80.11X.XXX.XXX: REGISTER complete (next in 1620 seconds)
    I belive that the problem is voipd since the fritz!box tries to register the sip with messagenet on the port 5060 instead the 5061
    Probabily it is a limitation of voipd?
     
  7. olistudent

    olistudent IPPF-Urgestein

    Registriert seit:
    19 Okt. 2004
    Beiträge:
    14,756
    Zustimmungen:
    2
    Punkte für Erfolge:
    0
    Beruf:
    Softwareentwickler
    Ort:
    Kaiserslautern
    Hi.
    To change the SIP-Listen-Port you have to do the following:
    voipd -s (stops the voipd)
    voipd -P 5061 (restarts the voipd)

    MfG Oliver
     
  8. kandy

    kandy Neuer User

    Registriert seit:
    19 Feb. 2005
    Beiträge:
    61
    Zustimmungen:
    0
    Punkte für Erfolge:
    0
    But I have two sip providers one use the standard port 5060 and the other the port 5061
    If I set the port 5061 I have "the same situation" only one provider!
     
  9. robot_rap

    robot_rap Aktives Mitglied

    Registriert seit:
    19 Okt. 2004
    Beiträge:
    2,094
    Zustimmungen:
    2
    Punkte für Erfolge:
    38
    Ort:
    Karlsruhe
    Hi,

    It looks like the registration is OK.
    The first line says that the Port of the Fritz!Box ATA is 5060 and not the port of your VoIP-provider.

    The Fritz!Box uses the first Provider in the "Nebenstellen" list as default line.
    If you want to use the other VoIP-provider for some special numbers you need the dial rules.

    p.E.: you want to dial the number 01234/56789012 and you want that all numbers which start with 0123 have to go through provider2
    the dial rule should be: "Rufnummernbereich":0123 and "Verbindung:" provider2

    Now you have to dial the number 0123456789012 and it should go through the second Provider.

    I hope i could help.

    Robert
     
  10. olistudent

    olistudent IPPF-Urgestein

    Registriert seit:
    19 Okt. 2004
    Beiträge:
    14,756
    Zustimmungen:
    2
    Punkte für Erfolge:
    0
    Beruf:
    Softwareentwickler
    Ort:
    Kaiserslautern
    When you change the sip port to 5061, is it then possible to do a call over messagenet?
    Someone here on the board has two FritzBoxes in one network. So he changed the port to 5061 for the second one.
    No Problem, he even is able to do an internal call from one Box to the other...

    I have actually found a thread opened by you.
    Was the solution not right for you? Or why are you asking again?
    Are you able to post a log of a failling call?

    MfG Oliver
     
  11. kandy

    kandy Neuer User

    Registriert seit:
    19 Feb. 2005
    Beiträge:
    61
    Zustimmungen:
    0
    Punkte für Erfolge:
    0
    Here you can find my rules and I think are right
     

    Anhänge:

  12. kandy

    kandy Neuer User

    Registriert seit:
    19 Feb. 2005
    Beiträge:
    61
    Zustimmungen:
    0
    Punkte für Erfolge:
    0
    The problem is that I can receive the call (Registration is ok) but I cannot do.
    I have a Grandstream 101 in my network and it is able to go in internet to the same provider.
    With the grandstream I am able to make and receive calls.
    I am wondering if I am able to manage the two providers with the same fritz.
     
  13. robot_rap

    robot_rap Aktives Mitglied

    Registriert seit:
    19 Okt. 2004
    Beiträge:
    2,094
    Zustimmungen:
    2
    Punkte für Erfolge:
    38
    Ort:
    Karlsruhe
    Your rules aren't correct.

    p.E. you want to dial the numer 123456 with provider 4580.
    you dial in your phone 458123456, right?

    the FritzBox now use the provider 4580, but dials the NUMBER 458123456. but you wanted the NUMBER 123456
    That's the problem.

    As prefix you could use
    *11# for land-based-numbers
    *12# for the first VoIP-Provider in the "Internettelefonie" list
    *13# for the second VoIP-Provider in the "Internettelefonie" list
    ...

    or for each Nebenstelle (Fon1 / Fon2)
    *1# for the first entry in the "Nebenstellen" list
    *2# for the second entry in the "Nebenstellen" list
    ...

    If your 4580 provider is the second VoIP Provider in the Internettelefonie"-list then you should diel the following number: *13#123456 to dial the number 123456 over the 4580 Provider

    Greets,
    Robert
     

    Anhänge:

  14. kandy

    kandy Neuer User

    Registriert seit:
    19 Feb. 2005
    Beiträge:
    61
    Zustimmungen:
    0
    Punkte für Erfolge:
    0
    I was not clear in my post.
    if I want digit a number 458123 this number must be dial thorw the provider 4580.
    If I want digit a number 530123 this number must be dial throw the providere 530.
    Since are number related to the provider.

    Here you have the call log for the outgoing call

    Code:
    Mar 14 11:32:50 voipd[304]: dns: _sip._udp.sip.messagenet.it: query
    Mar 14 11:32:50 voipd[304]: dns; _sip._udp.sip.messagenet.it: not found
    Mar 14 11:32:50 voipd[304]: >>> Request: INVITE sip:530YYYY@sip.messagenet.it
    Mar 14 11:32:51 voipd[304]: >>> Request: INVITE sip:530YYYY@sip.messagenet.it
    Mar 14 11:32:53 voipd[304]: >>> Request: INVITE sip:530YYYY@sip.messagenet.it
    Mar 14 11:32:56 voipd[304]: >>> Request: INVITE sip:530YYYY@sip.messagenet.it
    Mar 14 11:33:00 voipd[304]: disconnected(appl=2 plci=0x204 ncci=0x0 incoming): remote: 0x3490 (0x0000) - Normal call clearing
    Mar 14 11:33:00 voipd[304]: >>> Request: INVITE sip:530YYYY@sip.messagenet.it
    Mar 14 11:33:00 voipd[304]: >>> Request: CANCEL sip:530YYYY@sip.messagenet.it
    Mar 14 11:33:01 voipd[304]: >>> Request: CANCEL sip:530YYYY@sip.messagenet.it
    Mar 14 11:33:03 voipd[304]: >>> Request: CANCEL sip:530YYYY@sip.messagenet.it
    Mar 14 11:33:06 voipd[304]: >>> Request: CANCEL sip:530YYYY@sip.messagenet.it
    Mar 14 11:33:09 voipd[304]: >>> Request: INVITE sip:530YYYY@sip.messagenet.it
    Mar 14 11:33:11 voipd[304]: >>> Request: CANCEL sip:530YYYY@sip.messagenet.it
    Mar 14 11:33:16 voipd[304]: >>> Request: CANCEL sip:530YYYY@sip.messagenet.it
    Mar 14 11:33:21 voipd[304]: >>> Request: CANCEL sip:530YYYY@sip.messagenet.it
    Mar 14 11:33:23 voipd[304]: call to sip:530YYYY@sip.messagenet.it terminated (0)
    Mar 14 11:33:26 voipd[304]: >>> Request: CANCEL sip:530YYYY@sip.messagenet.it
    Mar 14 11:33:31 voipd[304]: >>> Request: CANCEL sip:530YYYY@sip.messagenet.it
    
    where the 530YYYY is the called.